ကၽြႏု္ပ္ႏွင္႕ ေၾကးအိုး
တေန႕သ၌ ကၽြႏ္ုပ္ ပန္ဒိုရာသည္ ဆားခ်က္သည္ ဟု အေျပာခံရျခင္းမ်ားကို တစိမ္႕စိမ္႕ေတြးရင္း ရင္တြင္းမွ တႏုံ႕ႏုံ႕ျဖစ္လာသည္႕ အေလ်ာက္ ငါသည္ယေန႕မွ စ၍ ျပည္သူအက်ိဳးျပဳစာ ခြန္အားရွိေသာစာ အရသာရွိေသာစာ မ်ားကို တစိုက္မတ္မတ္ ေရးသားေတာ႕အံ႕ဟု ေႂကြးေၾကာ္ႀကံဳး၀ါးကာ အိမ္မွ ေျခလွမ္းက်ဲမ်ားျဖင္႕ ထြက္လာခဲ႕ေလသည္။
သင္႕ေတာ္ေသာေစ်းႏႈန္းဟု အမည္ရေသာ သမ၀ါယမ ေစ်းဆိုင္ႀကီးတြင္ ေအာက္ပါပစၥည္းမ်ားကို အားပါးတရ ၀ယ္ျခမ္းကာ ျပန္လာခဲ႕ေလသည္။
၁) ၀က္သားအေၾက ၂ ဗန္း
၂) ၀က္အသည္း ၁ ဗန္း
၃) ငံုးဥ ၁ ထုပ္
၄) မုန္ညင္းရြက္ ၁ ထုပ္
၅) ဆန္ၾကာဆံ ၁ ထုပ္
၆) မိႈၾကက္သား အသင္႕လုပ္ၿပီး အသားလံုး ၁ ထုပ္
ရ) ၾကက္သားအရိုးပိုင္းမ်ား ၃ ေကာင္စာ ( ဆိုင္ႏွင္႕ မနီးမေ၀းရွိ wet market မွျဖစ္သည္။)
ပထမဦးစြာ ၾကက္သားအရိုးမ်ား (အရိုးဟုဆိုရေသာ္လည္း နံရိုး ရင္ပံုမွ အသားမ်ား အေတာ္အတန္ ပါေလသည္။) ကို သင္႕ေတာ္သလို ပိုင္းျဖတ္ ေရေဆးၿပီး ဆား၊ငန္ျပာရည္ ဂ်င္းအနည္းငယ္ ၾကက္သြန္ျဖဴအနည္းငယ္ကို ထည္႕ကာ ျပဳတ္ထားလိုက္ေလသည္။
တခ်ိန္တည္းမွာပင္ ေနာက္ထပ္မီးဖို တစ္ခြင္ ၌ ငံုးဥမ်ားကို ျပဳတ္လိုက္ေလသည္။
ၾကာဆံကို လည္း အထုပ္မွ ေဖာက္ကာ အိုးႀကီးတစ္လံုးထဲတြင္ ေရျမဳပ္ေအာင္ စိမ္ထား၏။ မုန္ညင္းရြက္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီး လွီးျဖတ္ကာ အရိုး အရြက္မ်ားကို သတ္သတ္စီ ခြဲထားလိုက္ေလသည္။
ထုိ႕ေနာက္ ဂ်င္းႏွင္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေထာင္းကာ ၀က္သားအေၾကထဲသို႕ထည္႕ပါသည္။ Self rising flour အမည္ရွိ အမႈန္႕ကို ေအာက္ပါအတိုင္း ထည္႕ကာ ဆားပ်ား သင္႕တင္႕ေအာင္ ထည္႕ ကာ အားလံုး ေရာေမႊလိုက္ပါသည္။
ဤေနရာတြင္ သတိခ်ပ္ရန္ကား အမႈန္႕မ်ားသြားက ေစးကပ္ကပ္ႏွင္႕ အရသာပ်က္တတ္သည္။ နည္းသြားပါကလည္း ၀က္သားလံုးမွာ ဖြယ္တယ္တယ္ ျဖစ္ေနတတ္သည္။ အခ်ိဳးအစားကို ေမးလွ်င္မူကား တိတိက်က်မေျပာႏိုင္ၿပီ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ ပန္ဒိုရာသည္ ေဖာ္ျမဴလာ ပံုေသနည္းမ်ားကို မုန္းတီးသူပီပီ အႏုပညာလက္ျဖင္႕စမ္းသပ္၍သာ ဆံုးျဖတ္သူ ျဖစ္ေသာေၾကာင္႕တည္း။
ၾကက္ရိုးၾကက္သားမ်ား အခ်ိဳရည္ထြက္ေအာင္ ႏူးေသာအခါ ျပဳတ္ရည္ၾကည္ကို သတ္သတ္ အိုးတစ္လံုးတြင္ တစ္ပန္းကန္စာ ထည္႕ကာ မီးေပၚတင္ပါသည္။ ထို႕ေနာက္ ေရာသမေမြႊထားေသာ ၀က္သားအေၾကကို ဇြန္းႏွစ္ေခ်ာင္းျဖင္႕ခူးကာ ခူးကာ ထည္႕သည္။ ပါးပါးလွီးထားေသာ အသည္း (အသည္းကို က်န္းမာေရးႏွင္႕ မညီညြတ္ဟု ယူဆက မထည္႔လို႔ရသည္။ အျခား ကလီစာမ်ား ႏွစ္သက္က ထည္႕ႏိုင္သည္။) မိႈၾကက္သားလံုး၊ ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဆံ၊ ငံုးဥ။ မုန္ညင္းရြက္မ်ားကို ထည္႕သည္။ က်က္လွ်င္ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕ေလး ခပ္ကာ လြန္စြာမွေမႊးႀကိဳင္ကာ လြန္စြာမွ အရသာရွိေသာ ေၾကးအိုးၾကာဆံ အရည္တစ္ခြက္ ျဖစ္လာေလသတည္း။
ေၾကးအိုးဆီခ်က္ စားလိုပါက ယခုအတိုင္းျပဳတ္ထားသည္မ်ားကို ဆန္ကာ ႏွင္႕ စစ္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ထည္႕၊ ပဲငန္ျပာရည္ အၾကည္ အနည္းငယ္ထည္႕၊ အေပါ႕အငန္ လုိသလိုျပဳျပင္ကာ စားသံုးႏုိင္ပါသည္။ က်န္ေသာအရည္ကို ဆူေအာင္ မီးေပၚျပန္တင္ မုန္ညင္းရြက္ မိမိႀကိဳက္သေလာက္ထည္႕၊ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္တစ္လံုးျဖင္႕ သတ္သတ္ထည္႕ကာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
မွတ္ခ်က္။
အေရးအႀကီးဆံုးအခ်က္မွာ မုန္ညင္းရြက္ျဖစ္သည္။ မွန္ကန္ေသာ အရြက္ထည္႕မွသာ ေၾကးအိုးအနံ႕ ထြက္ႏိုင္သည္။ အရြက္ပံုသ႑ာန္ႏွင္႕ အေခၚအေ၀ၚ local mustard ကို သတိခ်ပ္ပါေလ။ (အထူးသျဖင္႕ စလံုးတြင္ ေနထုိုင္သူမ်ားအဖို႕။)
ျပည္သူအက်ိဳးျပဳ စာေပပီပီ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင္႕ ဤစာကိုေရးသည္။ မစားရ၀ခမန္း ျဖစ္ရန္ ရည္ရြယ္သည္။ (အထူးသျဖင္႕ အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ တစ္ကိုယ္တည္းေနထုိုင္ကာ မခ်က္တတ္ မျပဳတ္တတ္သူမ်ားအဖုိ႕.. ပံုၾကည္႕ရင္း သြားရည္ယို.. အဲ ..အလြမ္းေျပၾကပါေစ။)
KuchingTrip
-
ဒီတခေါက်တော့ Kuchingသွားခဲ့တယ်။
သန့်ရှင်းသပ်ရပ်နေတဲ့မြို့ကလေးပဲ...၊ ဒေသစာတွေကလည်း အရသာရှိလိုက်တာ...။
ဓါတ်ပုံတွေ သိပ်မရိုက်ဖြစ်တော့ဘဲ မြင်သမျှ ...
2 weeks ago
18 comments:
တစ္ကိုယ္တည္းေနထုိုင္ကာ မခ်က္တတ္ မျပဳတ္တတ္သူမ်ားအဖုိ႕.. ပံုၾကည္႕ရင္း သြားရည္ယို.... တဲ႔
သိမယ္ မပန္.. သိမယ္...
ဒါေပမယ္႔ တကယ္ကုိ သြားရည္က်သြားတယ္ဗ်ာ. ဟတ္ဟတ္ဟတ္
Ma Pandora,
so cruel...!!
It's my favourite!!!
But thanks for the recipe..
မပန္...အင္း....ေဒါသတၾကီးနဲ႕ လက္စားေခ် လုိက္တာေပါ့ေလ။ ရက္စက္ပါေပ့။ ႐ႊြတ္....ဖတ္.....
ကၽြန္ေတာ္က အေနာက္နိုင္ငံမွာ မေနေပမယ့္ စင္ကာပူမွာ ေၾကးအိုးစားခ်င္တိုင္း အင္းေလးမွ မေကာင္းေသာေၾကးအိုးကို ေစ်းႀကီးေပးစားေနရတာ။ ေျပာရင္းနဲ႔ စားခ်င္လာဘီ ပန္ဒိုရာရဲ႔ ေၾကးအိုးကို။
တႏိုင္ငံတည္းတူတူေနတဲ့ဥစၥာ ဖုန္းေလးေတာင္ ဆက္ေခၚေဖာ္မရဘူး။ ေခၚ၀ူး မပန္ကို။
အခုပဲ အင္းေလးက ေၾကးအိုးစားၿပီးျပန္လာတာ။ ပန္ဒိုရာခ်က္တာေလာက္ေတာ့ ဘယ္ေကာင္းမလဲေနာ္ :D
အမ..
၀က္ရိုးက ပိုခ်ိဳတယ္.. wet market မွာၿဖစ္ၿဖစ္ .. cold storage မွာၿဖစ္ၿဖစ္ ၀ယ္လို႔ရတယ္. နည္းနည္းပို ၿပဳတ္ရတယ္.. ေနာက္ ေလ.. ဟီး အမႈန္႔ထဲကို ေကာက္ညွင္းမႈန္႔နည္းနည္းနဲ႔ ေကာ္မႈန္႔နည္းနည္း ထည္႔ရတယ္လို႔ေၿပာၾကတယ္.. သဲေလးလဲ ခဏခဏ လုပ္စားတယ္.. သိလား အမ.. အဲဒါတင္မလို႔ အမဦးသြားလို႔ တင္ေတာ႔ဘူး..
"အခ်ိဳးအစားကို ေမးလွ်င္မူကား တိတိက်က်မေျပာႏိုင္ၿပီ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ ပန္ဒိုရာသည္ ေဖာ္ျမဴလာ ပံုေသနည္းမ်ားကို မုန္းတီးသူပီပီ အႏုပညာလက္ျဖင္႕စမ္းသပ္၍သာ ဆံုးျဖတ္သူ ျဖစ္ေသာေၾကာင္႕တည္း။"
အခုမွ တကယ့္ ‘ခ်က္ျခင္းရဲ႕ အႏုပညာ’… :D မပန္တို႔ကေတာ့ ဆားခ်က္ရာကေန ဟင္းခ်က္တဲ့အဆင့္ တက္သြားၿပီ။ ကၽြန္ေတာ္ေတာ့ ဆားေတာင္ မွန္မွန္မခ်က္ႏိုင္ဘူး ျဖစ္ေနတယ္။
မပန္ဒို ရဲ ့ နည္းအတိုင္း အားမွခ်က္ ၾကည့္အံုးမယ္..
Yum!!
Ma Pan ka taw p yinn taw yinn bar bei lar..
Someone must be really lucky!!! :D
ၾကြေရာက္ခ်ီးျမွင့္သူမ်ား အားလံုး ေက်းဇူးပါ.. တခ်ိဳ႕ေတြနဲ႕ေတာ႕ အခင္အမင္ပ်က္သြားၿပီ ထင္တယ္ ဟီးး..
ေမာင္ရန္ >သိမယ္ သိပါတယ္ သိပ္သိတာေပါ႕ ဟတ္ဟတ္ဟတ္
ကိုေမာင္ရင္ > ရက္စက္သင္႕ရင္ ရက္စက္ရမွာပဲ.. ၀ူးထြားထြား
ပံုရိပ္ > လက္စားေျချခင္းသည္ ခ်ိဳၿမိန္၏ ဟိဟိ
ပီတိ > သတိရၿပီး အင္းေလးမွာ သြားစားေတာ႕ အင္းေလးကို ပရိုမိုးရွင္း လုပ္ေပးသလို ျဖစ္ေနၿပီ။ ေကာ္မရွင္ သြားေတာင္းမွ
ဇင္ကိုလတ္ > ေနာက္ဆို စားခ်င္ရင္ ညေနတိုင္း အိမ္နားလာလာေခ်ာင္း
သဲေလး > တိဒယ္ ၀က္ရိုးက ပိုခ်ိဳတာေပါ႕ ေစ်းႀကီးတယ္။ ၾကက္ရိုးက ၁ က်ပ္ဖိုး ၃ ေခ်ာင္း..ဘေလာ႕ဂ္စဖီးယား တစ္ခုလံုးေကၽြးမွာဆိုေတာ႕ ေပါေခ်ာင္ေကာင္းပဲလုပ္လိုက္တယ္ (…လို႕ မဆိုလိုပါဘူး..လို႕)
ကိုပု > စည္းစနစ္မက်တဲ႕လူဆိုေတာ႕ အႏုပညာေလး ဘာေလးနဲ႕ ခပ္တည္တည္ ရႊီးရတာပ။ ဟီး။
ဘီလူးဂ်ီး >ေအာင္ျမင္ပါေစ။
မေလး.. > ကံေကာင္းတဲ႕လူလားး.. အင္း ကံအေကာင္းဆံုးလူေပါ႕။
ကိုပီတိေျပာတဲ့ အင္းေလးက ေၾကးအိုးဆိုတာ ေတာ္၂ဆိုးတာပဲ ။ မပန္ရဲ့ ေၾကးအိုးကိုေတာ့ ဒီတေခါက္ မမွီလိုက္ေတာ့ဘူး ။ သဲသဲေလး ေၾကးအိုးကို ေစာင့္စားရမယ္ း)
အဟုတ္ပဲ …
တကယ္လုပ္စားျဖစ္ရင္ေတာ့
ခြန္အားရွိေသာစာ … အရသာရွိေသာစာျဖစ္မွာ…
ဖတ္ရံုတင္ ဖတ္မိလို႔ကေတာ့ ၀မ္းဟာေစေသာစာ … သြားရည္ယိုေစေသာစာပဲ …
ဟင္းးးး လုပ္ရက္ပါေပ့ မပန္ပန္ …
တစ္ကိုယ္တည္းေနထုိုင္ကာ မခ်က္တတ္ မျပဳတ္တတ္သူမ်ားအဖုိ႕.. ပံုၾကည္႕ရင္း သြားရည္ယို.... တဲ႔
ေျပာထားဦးေပါ့ဗ်ာ.. ခ်င္ကာပူေရာက္လို႔ရေတာ့ ခ်င္ကာပူသူေတြ ခ်ားခ်ရာ မခ်ိေအာင္ .. အတီးအရြက္ေတြ အကုန္၀ယ္သြားမယ္..ဟက္ဟက္ဟက္
i've been paintakingly looking for local mustard at the ntuc in ang mo kio but in vain :-(
can you pls tell me where i can get it??
do you think it's better to put "tayoke masala" in the soup??
thanks! thanks! thanks a zillion in advance!
to Paysi>> I found local mustard in ntuc fair price at clementi and boonlay. but not everyday. Saturday would be the best. You may also find it in coldstorage.
I dont know about "tayoke masala". I did not put any spices in the soup but just a little bit ginger and garlic.
Sound so interesting...
May I know where you get those formula? Or you know from your Mummy? Or your someone special teach you how to do...?
I really like to eat NOW....
If you do it at next time, invite me, can?
Post a Comment